Nieuw: Djoez’ ‘Amma Werkboek

Degenen die mij volgen via social media hebben het vast al voorbij zien komen; het Djoez’ ‘Amma Werkboek. In de early days van Binti & Bunay waren de Qor’aan schrijfwerkbladen één van de eerste zelfgemaakte printables die ik aanbood. Het waren simpelweg de soewar van Djoez’ ‘Amma in een traceer font die ik in eerste instantie voor mijn dochters had gemaakt. Zo konden ze hun Arabische schrijfvaardigheid oefenen en tegelijkertijd diende het als moeraadja’a (revisie) van de eerder geleerde soewar. Om de zoveel tijd plaatste ik een nieuw schrijfwerkblad op de blog en ik zag inmiddels aan de statistieken dat het enorm vaak werd gedownload. Ook kreeg ik positive feedback van de gezinnen die de werkbladen gebruikten en werd er regelmatig gevraagd of er een werkboek van gemaakt kon worden. En zo begon ik er begin 2019 aan te werken. Ik wilde dat het meer zou omvatten dan allen de schrijfoefeningen en het duurde een tijde (lees; maanden!) voordat ik een opzet had waar ik tevreden was. Met flink wat pauzes tussendoor (ik ben tenslotte op de eerste plaats een moeder, echtgenote en, en, en,…) kwam er begin 2021, het einde van het werkboek steeds meer in zicht….dacht ik. Het nakijkwerk, revisies, correcties en design van de cover heeft nog bijna een jaar in beslag genomen soebhanAllaah. Maar goed, het was het harde werk absoluut waard en ben happy met het eindresultaat, wa lillaahi l-hamd! In 2023 hebben wij samen met onze uitgever Shokran.nl, het werkboek nog een geweldige update gegeven en hebben we gekozen om een hardcover ringband versie te drukken. Dit zorgt ervoor dat het werkboek volledig platgelegd kan worden waardoor het een stuk makkelijker te beschrijven is.

Okay, genoeg achtergrond informatie. Hieronder volgt een beschrijving van de inhoud en opzet van het werkboek (klik op de afbeelding om te vergroten)

Aan het begin van het boek staat een Djoez’ ‘Amma Tracker. Op deze manier heb je in een duidelijk overzicht van de voortgang. Telkens wanneer een soerah is behandeld kan deze worden ingekleurd.

Zoiets simpels als een overzicht als dit, waarbij de voortgang in één opslag te zien is, kan helpen voor de motivatie bij kinderen en ook bij jezelf natuurlijk. Ik raad tevens aan om na elke rijtje, je kind te belonen met iets kleins om ze aan te moedigen. 

Elk deel begint met de titel van de soerah. Daaronder volgt de Arabische tekst en dan de Nederlandse interpretatie. Deze Nederlandse interpretatie is genomen van het boek; Nederlandse vertaling van de betekenissen van de Nobele Qor’aan Djoez’ 30 door Mohamed Bendaoud.

Hoewel de soerah uitgeschreven staat, is het wel aangeraden om een mushaf (Arabische kopie van de Qor’aan) te gebruiken voor het reciteren/memoriseren van de soerah. Specifieke tips mbt memoriseren van de Qor’aan kun hier lezen.

Ook is er een handige QR die gescand kan worden om naar de recitatie van de surah te luisteren.

Op de volgende pagina staan interessante weetjes opgesomd over de desbetreffende soerah en wordt er aangemoedigd om meer onderzoek te doen om aanvullende informatie te vinden over de soerah en is er een mogelijkheid om aantekeningen te maken. Gebruik hier uiteraard altijd betrouwbare boeken/websites voor.

De lessen die ik absoluut aanraad in combinatie met dit boek zijn de lessen van Said Abarkan: Uitleg Djoez’ ‘Amma. Ideaal om als groepje kinderen (of volwassenen) te beluisteren en zo stapsgewijs en gestructureerd door het boek te gaan.

Vervolgens begint de schrijfopdracht. Als eerste wordt een mogelijkheid geboden om de ayah te traceren. De woorden zijn in een prettige grootte en lichtgedrukt waardoor het duidelijk genoeg is om te traceren met pen of potlood. Daarna is er ruimte om zelfstandig de ayah op te schrijven. Met deze schrijfopdracht wordt de soerah afgesloten en opgevolgd door de volgende soerah, enzovoort.

Ik kreeg nog een paar vragen rondom het werkboek die ik hieronder zal toelichten inshaaeAllaah.

Waarom worden de soewar niet in het fonetisch geschreven?

De reden waarom ik dit niet heb toegevoegd is omdat het niet is toegestaan om de Qoraan in een ander schrift dan het Arabisch schrift te schrijven. Dit heeft oa te maken met de fouten in uitspraak die hierdoor kunnen ontstaan. Sommige Arabische letters/klanken, bestaan gewoonweg niet in ons (Latijns) alfabet. Het leren van het Arabische schrift is een must voor elke Moslim en iets waar we in moeten investeren zowel voor onszelf als voor onze kinderen. Ik ben zelf ooit jaren geleden begonnen en het is zo’n aanwinst om de Qoraan gewoon in het Arabisch schrift te kunnen lezen. Natuurlijk gaat het in het begin heel langzaam, maar Arabisch leren lezen en schrijven is echt niet moeilijk lieve zuster. Begrip en grammatica is pittig, maar lezen en schrijven kun je binnen een paar weken al onder de knie hebben. Er worden tegenwoordig veel lessen aangeboden zowel online als fysieke lessen. Mocht je hulp nodig hebben met het vinden van lessen voor je kinderen of voor jezelf, stuur me dan even een berichtje via het contactformulier. Ik help je graag op weg.

Vanaf welke leeftijd is het Djoez’ ‘Amma Schrijfwerkboek geschikt?

Als indicatie heb ik de leeftijd vanaf 9 jaar aangehouden. Op deze leeftijd zijn kinderen in staat om de extra informatie die gegeven wordt bij elke soerah te begrijpen en zijn ze (hopelijk) al bekend met het Arabisch schrift. Tevens is dit boek zeer geschikt voor bekeerlingen en degenen die pas het Arabisch schrift hebben geleerd. Door de schrijfoefeningen zul je steeds vloeiender en netter leren schrijven.

Wil je het Djoez’ ‘Amma Werkboek aanschaffen? Bezoek dan de webshop van onze uitgever shokran.nl! Mocht je nog vragen, suggesties of opmerkingen hebben, laat dan even een comment achter of stuur een mailtje naar: info@bintibunay.nl. Ik help je met alle plezier!

COMMENTS

2 gedachten over “Nieuw: Djoez’ ‘Amma Werkboek”

  1. Lang hier op gewacht, altijd de losse printables gebruikt al hamdoelillah. De toevoegingen zijn echt heel fijn ma sha Allah. Bedankt voor de link van de tafsir lessen hier was ik nog naar op zoek SubhanAllah. Moge Allah jou rijkelijk belonen. Ben hier heeeeeel heel blij mee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven