Ramadaan voor kids

Nog eventjes en dan breekt Ramadaan weer aan inshaaeAllaah. Een bijzondere maand die je natuurlijk graag met je kinderen wilt delen en waar je hun bij wilt betrekken. Het is tegenwoordig een trend geworden om dit te doen door het huis te versieren met vlaggetjes, ballonnen, lantaarntjes en andere versiering om het op die manier speciaal en aantrekkelijk te maken voor kinderen, we zijn tenslotte blij dat Ramadaan is aangebroken dus het vieren hiervan kan geen kwaad zou je denken. Maar zoals bij elke daad moeten we er eerst bij stilstaan of dit uberhaupt wel in overeenstemming is met de regels binnen ons geloof. Een paar dagen geleden deelde ik daarom onderstaande post via social media:

Vertaald door: Ustaadh Abu Nawfal Na’iem حفظه الله

Naar aanleiding hiervan kreeg ik veel vragen van zusters binnen over wat ze dan wél kunnen doen om deze bijzondere maand speciaal te maken voor hun kinderen. Als eerste wil ik nog even opmerken dat het belangrijk is dat we deze maand niet als een “feestmaand” moeten zien of waar we opeens overdreven, uitbundige etentjes moeten gaan organiseren met enorme verspilling als gevolg. Deze maand is een maand van aanbidding waarin we zijn opgedragen om te vasten, meer Qoraan te lezen en te vermeerderen in het doen van goede daden zoals Shaykh al Fawzaan ook aangeeft in bovenstaande tekst. Minder focus op dunya, en meer op akhirah! Maar dat je deze maand toch aandacht wilt geven vanuit een educatief perspectief is natuurlijk prima en dat is ook heel goed mogelijk zonder feestelijke aankleding. Hieronder zal ik wat idee’tjes met je delen en ik hoop dat je op deze manier je kinderen kan betrekken bij deze geweldige maand!

LEESBOEKJES

Samen boekjes lezen over Ramadaan is een leuke en simpele manier om Ramadaan te introduceren aan je kind. Er zijn tegenwoordig hele mooie boekjes verkrijgbaar, ik zal er hier onder twee met je delen:

 
Er zijn uiteraard meerdere boekjes verkrijgbaar maar daarvan kan ik niet garanderen dat alle informatie/inhoud correct is. Ik adviseer je om dit altijd even na te gaan voordat je een boekje aanschaft. Maak een leuk mandje met verschillende Islamitische boekjes (hoeven niet allemaal over Ramadaan te gaan natuurlijk), zodat ze binnen bereik zijn en je samen tijd kunt doorbrengen terwijl je kind meer leert over onze mooie religie! Een educatief hoekje/tafeltje met als thema Ramadaan is bijvoorbeeld wel iets wat je kan doen om het onder de aandacht van je kind te brengen (zonder het gebruik van versieringen/ballonnen etc.)

ACTIVITEITENBOEKJES

Door middel van activiteitenboekjes met leuke en leerzame opdrachten kunnen kinderen op een goede manier bezig zijn tijdens Ramadaan. Ons gratis Ramadaan Activiteitenboek vind je hier. Nog twee andere leuke activiteitenboekjes die je zou kunnen aanschaffen zijn:

MAAK SAMEN EEN RAMADAAN PLAN

Een leuke manier om kinderen bewust bezig te laten zijn met het dichterbij Allaah komen tijdens deze maand kan door het houden van een brainstorm sessie waarbij je samen nadenkt over wat ze graag willen bereiken tijdens deze Ramadaan. Wat zijn hun doelen en hoe gaan ze dit inshaaeAllaah bereiken? Doe dit samen op een groot vel papier zodat je een visuele presentatie hebt die je ergens in zicht kan ophangen. Ze kunnen hun doelen opschrijven of uittekenen.
 
MEEHELPEN
 
Laat je kind meehelpen met het dekken van de tafel voor suhoer of het voorbereiden van iftaar. En herinner ze aan de volgende hadieth:

“Wie een vastende persoon iets geeft om zijn vasten mee te verbreken (bij zonsondergang), zal dezelfde beloning krijgen als hem (de vastende), zonder dat er iets van de beloning van de vastende wordt afgehaald.” – Sahieh at tahrieb li al-Albaani, nr. 1078 | vertaald door Marouane Aboe Abdil-Qayoem

SoebhanAllaah, zo mooi dat je op die manier je kind ook onderdeel van deze mooie maand kan laten zijn, zelfs als ze niet vasten kunnen ze alsnog dezelfde beloning als dat van een vastend persoon ontvangen inshaaeAllaah!

LAAT JE KIND “MEEVASTEN”

Jonge kinderen zijn niet verplicht om te vasten, maar desondanks vinden ze het vaak toch leuk om het uit te proberen en dit kun je natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Laat ze een uurtje, ochtend of zolang dit redelijk is meevasten en voorzie ze dan van een leuk “iftaar-dienblad” met wat dadels, water/melk en ander lekkers en zeg samen de doe’a bij het verbreken van het vasten. Ook leuk om dit samen met neefjes/nichtjes of hun vriendjes/vriendinnetjes te doen tijdens een play-date bijvoorbeeld!

BETREK ZE BIJ HET LEZEN VAN DE QOR’AAN

Ramadaan is de maand van de Qor’aan en ze zullen je dus regelmatig Qor’aan zien lezen. In plaats van ze altijd iets anders te laten doen zodat je rustig kan lezen (wat volledig begrijpelijk is) betrek ze er ook af en toe bij en laat ze bij je op schoot zitten terwijl je reciteert of leg uit wat je net heb gelezen. Laat ze zelf ook een kort soerah reciteren als ze die kennen en maak er een mooi momentje van samen met je kind zodat ze dit gaan associëren met iets goed en positiefs.

OVERIGE SUGGESTIES..

Als moeder heb je overdag tijdens Ramadaan vaak niet veel energie en streef je er natuurlijk ook naar om je tijd goed te benutten. Om je kinderen bezig te houden op die momenten kun je makkelijke en simpele activiteiten klaar hebben liggen zodat je kind hiermee bezig kan zijn. Print alvast een stapeltje kleurplaten, leg wat leuke puzzels, stempels en papier klaar, maak een simpel tentje met wat stoelen en een deken, laat ze een masjid bouwen met blokken of lego of maak een hoekje met een kindergebedskleedje, een qamis/abaya en hijaab waar ze kunnen “bidden”. 

Dit waren enkele idee’tjes waar je mee aan de slag kunt en waarop je Ramadaan speciaal kunt maken voor je kind zonder er een “feest” van te maken. De dag van ‘Eid daarintegen is wél iets waar je echt een feest van kan maken natuurlijk en dan is er ruimte voor versiering/cadeautjes en andere feestelijkheden! 

Heb jij nog leuke suggesties, laat het weten in de comments!

Omdat ik veel reacties kreeg mbt de uitspraak van andere geleerde waarin het versieren van het huis als blijk van vreugde met de komst van Ramadaan wél toegestaan wordt, voeg ik een verduidelijking toe van Ustaadh Abu Jouhaina Hallmans: 

𝗠𝗶𝗷𝗻 𝗮𝗱𝘃𝗶𝗲𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘇𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻𝘄𝗲𝗴𝗲 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗥𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝗻;

Ondanks dat het antwoord van onze leraar Sh. Salih Al-Fawzaan حفظه الله   kort en duidelijk was zijn er toch nog wat vragen gekomen omdat het een aansporing is voor kinderen’ en ‘leuk’ is.

𝗧𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲:  Ik wil hier herinneren aan de woorden van de geleerde Sahabi Ali رضي الله عنه: “als de religie volgens meningen was dan had de onderkant van de khuff meer recht om geveegd te worden dan de
bovenkant.” Weet daarom dat men niet zelf oordeelt maar men hoort geleerden te vragen , zij oordelen volgens vuistregels en bewijzen. Men hoort niet dingen toe te staan of af te keuren met smaak of gevoel of meningen. Zoals we vaker noemen.

𝗧𝗲𝗻 𝘁𝘄𝗲𝗲𝗱𝗲: Vele innovaties hebben altijd een goede intentie maar zijn ondanks deze mooie emoties niet toegestaan. Vele innovaties beginnen relatief klein en worden steeds groter. Daarom is de definitie van de innovatie, zoals Imam Ashatibi noemde: “Een uitgevonden manier in de religie die op de shari’a lijkt waarin men de bedoeling heeft meer ‘ibaada te doen.” Dus de intentie is vaak goed.

𝗧𝗲𝗻 𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲: Deze religie is volmaakt! Niets wat we nodig hebben om dichter bij Allah te komen heeft het nagelaten. Het mooi maken van een huis vanwege Ramadan hadden de sahaba ook kunnen doen. Ook zij hadden kinderen en zij willen hun kinderen ook aansporen blij te zijn met ramadan. Maar toch is deze manier niet gedaan door de sahaba noch de tabi’ien , noch is het genoemd in een van de adviezen van de betrouwbare geleerden over de eeuwen heen!

Dit wordt wel eens genoemd dat: wanneer ergens een  (مقتضى) rede voor is, en daarbij ook de mogelijkheid (القدرة) voor is en het toch gelaten wordt dat duidt dit erop dat het geen sunnah is. De selef vierden het aan het eind met ‘ied al-fitr.

𝗧𝗲𝗻 𝘃𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲: Wordt er door onze geleerden genoemd dat deze ‘gewoonte’ overgenomen is van de Sjiieten Fatimiyeen!

𝗔𝗹𝘀 𝗹𝗮𝗮𝘁𝘀𝘁: Zal ik niet verbergen dat er ook andere meningen zijn: die zeggen dat wanneer men hierbij niet iets gelooft of men niet zegt dat het een sunna of beter is, geen probleem is. Dit komt omdat deze geleerden het zagen als iets los van aanbidding en als een gewoonte; een ‘aadah en geen ‘ibaadah!

Dus deze geleerden keken ernaar als een gewoonte los van aanbidding en de andere geleerden keken ernaar als een aanbidding wegens het verband aan Ramadan.

Echter, is mijn overtuiging en advies dit versieren te laten , en onszelf en onze kinderen aansporen met koran lezen, mooie woorden en adviezen en het gebed en met alle zaken die bekend waren bij de selef. Dit om de deur naar bid’a gesloten te houden en om genoegen te nemen met dat wat genoeg was voor de selef zoals het vieren met ‘Ied Al-Fitr. En omdat , deze daad,  ook al zal men het zien als een gewoonte , wel verbonden is aan een ‘ibaadah. Dat is de ‘ibaada  van het vasten en een van de Pilaren van de Islam en het vieren daarvan gebeurt bij de afsluit van deze pilaar, net zoals het vieren van het afsluiten van de andere pilaar (Al-Hadjj) is bij het afsluiten daarvan.

Moge Allaah het zuiver voor hem laten zijn en volgens de sunnah en het van iedereen accepteren!

Abu Jouhaina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven