Kinderen in de moskee

Begin deze week sprak ik een goede vriendin van mij en ze vertelde dat haar lokale moskee onlangs een verbod had ingevoerd voor kinderen onder de 7 jaar mbt het bijwonen van de gebeden en lezingen. Dit was naar aanleiding van enkele incidenten waarbij jonge kinderen de moskeegangers en de plek van aanbidding dermate hadden verstoord dat de moskee zich genoodzaakt voelde om dit verbod in te voeren. Aan de ene kant begrijp ik het moskeebestuur, maar tegelijkertijd vind ik het ook jammer voor de jonge kinderen en hun band met de moskee. Als we kijken naar de tijd van de Profeet صلى الله عليه و سلم dan zien we dat jonge kinderen aanwezig waren in de moskee en verbood dit niet. Daarbovenop had hij veel geduld met de kinderen die aanwezig waren. Shaykh Al Albaani رحمه الله heeft hier uitvoerig over gesproken in deze audio (vanaf 16:57 min tot 23:34)

Helaas heb ik geen Nederlandse vertaling van de audio gevonden, maar wel een Engelse transcriptie.

Andere geleerden hebben tevens over dit onderwerp gesproken en zij raden in veel gevallen de ouders pas aan om de kinderen mee te nemen naar de moskee wanneer zij zich kunnen houden aan bepaalde adaab (goede manieren) die horen bij de moskee of wanneer zij de leeftijd hebben bereikt waarop het gebed voor hen verplicht is.

Shaykh ibn al-Uthaimeen رحمه الله werd gevraagd:

Vervolgens voegt de Shaykh nog iets belangrijks toe:

Genomen uit het boek: Vragen & Antwoorden over Het Moslimkind, p. 84 | Vertaald door Abu Noor Mohamed Bendaoud

Beide Mashaayikh benadrukken de rahma die de moskeegangers dienen te hebben met de jonge kinderen en we dienen op een zachte manier met hen om te gaan en hen te corrigeren indien nodig. En hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de ouders in het aanleren van het correcte gedrag in de moskee en het respecteren van deze plek van aanbidding.

Door het gesprek met de zuster moest ik denken aan mijn eigen kinderen die ik vanaf jonge leeftijd (2/3 jaar) wel regelmatig mee nam naar de moskee en ik had daarvoor een speciale stickerkaart gemaakt waarmee ik hun motiveerde zich te gedragen als we in de moskee waren. Voordat we naar moskee gingen bespraken we de manieren die op de kaart afgebeeld stonden en kregen ze allebei hun eigen stickerkaart. Ik nam een stickervel mee zodat ze direct een sticker konden ontvangen wanneer ik zag dat ze zich hielden aan de gedragingen die we hadden besproken. Bij een volle stickerkaart kregen ze een kleine beloning (denk aan een klein kadootje, een bezoekje aan de kinderboerderij of iets lekkers). Het was een hele simpele, effectieve manier om hun de juiste adaab aan te leren en zo kon ik de gebeden en lezingen rustig bijwonen.

De stickerkaarten die ik destijds had gemaakt heb ik helaas niet meer maar omdat ik weet dat veel ouders nu tijdens Ramadaan graag het Tarawieh gebed willen bijwonen, heb ik een nieuwe stickerkaart ontworpen geheel in de Binti & Bunay stijl!

De Masjid Manieren Stickerkaarten zijn beschikbaar in verschillende kleuren, kunnen gepersonaliseerd worden en zijn volledig gratis te verkrijgen via de shop.

Het wordt geprint als een A4 die je op de stippellijn moet vouwen. Schrijf de naam van je kind in het naamvakje en lamineer de stickerkaart zodat je het vaker kan gebruiken. Haal wat leuke stickers en het is klaar voor gebruik! Het is belangrijk om de afbeeldingen van het gewenste gedrag met je kind te bespreken voordat jullie naar de moskee gaan zodat je kind weet wat er van hem/haar wordt verwacht. Laat je kind zelf de stickerkaart vasthouden terwijl hij/zij in de moskee is zodat ze bewust blijft en je kan blijven herinneren indien nodig. Vergeet ook niet om samen de smeekbeden te zeggen bij het betreden en verlaten van de moskee.

Neem jij je kinderen mee naar de moskee? En ga jij deze Masjid Manieren Stickerkaart gebruiken of heb je andere tips? Laat het weten in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven